Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dissabte, 7 de desembre del 2013

Sortida ornitològica del divendres 6 de desembre al P.N. dels Aiguamolls de l'Empordà.

Tal com estava previst, el primer grup ens trobàvem a Fontajau, a Girona, per reduir cotxes i sortir cap al Cortalet, on ens esperaven la resta.

Primera hora a l'Estany del Cortalet.

A les 8 clavades arribàvem al pàrquing del Cortalet i al cap de poc ja erem a l'Aguait Quim Franch, gaudint tots junts de la sortida del Sol, que per cert ens tocava de cara, molt mala llum per mirar ocells, així que després de veure la primera panoràmica i fer algunes fotos vam canviar a l'Aguait dels Roncaires. 

Flamenc en primer pla i cigonya blanca al darrere.

Cabusset.

Des d'allà es veia millor el flamenc (Phoenicopterus ruber), les fredelugues (Vanellus vanellus), les oques vulgars (Anser anser), l'híbird d'oca del canadà per oca de galta blanca (Branta canadensis x Branta leucopsis) i un munt d'anàtides d'espècies diverses (Anas sp.).

Gran grup de xarxets.

Mascle de xarxet reclamant.

Oques vulgars.

Fet això vam desfer el camí per anar cap a l'altre costat de l'Estany del Cortalet, i des de l'Aguait de les Gantes ja vam poder veure més espècies i de més aprop. A continuació es mostra un llistat de totes les espècies observades.


Encara al Cortalet, vam viure un espectacle digne de documental, quan va aparèixer una femella d'astor (Accipiter gentilis), es va parar a una branca i una arpella vulgar (Circus aeruginosus) que patrullava la zona va començar a intentar foragitar-la, fent-li picats al tamariu on estava parada.

Arpella vulgar.

L'arpella un cop recuperat el seu lloc al tamariu.

Vam seguir per l'Observatori de les Daines, des d'on.. bingo, vam veure daines (Dama dama)! Amagades entre l'arbrat i la vegetació, sobresortien les banyes del mascle.

La tropa!

Després d'una estona caminant vam arribar a l'Observatori de Pallejà des d'on es veia part de l'Estany de la Massona i un grapat d'arpelles (Circus aeruginosus) sobrevolant-lo. D'aquí vam anar al Mas Matà on vam trobar els cavalls de la Camarga, amb els que vam gaudir una estona (com si no haguéssim vist mai un cavall!)

Pit-roig i cavall de la Camarga. © Helena Rodríguez.

Fent amics! © Glòria de la Paz.

Un cop al Matà vam pujar a les antigues sitjes on abans es guardava l'arròs (Observatori de Senillosa), amb molt bones vistes dels Aiguamolls i de tot l'Empordà. Gairebé a tota hora vam estar veient algun aligot comú (Buteo buteo) o alguna arpella (Circus aeruginosus), hivernants molt abundants a la zona.

Corbmarins desncansant on fan un dormidor.

Vam vorejar el Matà seguint la ruta i parant a l'Aguait Gall Marí i a l'Aguait del Bruel, de camí cap a la platja. Un cop allà, mentre uns recollien curculles, altres buscaven ocells a la Massona, on es van veure 8 morells de cap roig (Aythya ferina).

Cigonya blanca descansant sobre un niu.

Fotja vulgar.

De tornada no vam fer cap parada important, ja cansats i amb gana, vam anar desfent camí cap al Cortalet, trobant tot de gent que tot just començava la visita. Descans al pàrquing, tertúlia i cap a casa!

Foto de grup.


Responsables sortida: Gerard Dalmau i Alba Casals.

Participants: Xavier Ballesteros, Natàlia Coderch, Carles López, Nuria Manyà, Carla Lluís, Helena Rodríguez, Glòria de la Paz, Elvira Vila, Cristina Mora, Carles Tobella i Laia Cunill.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada